fbpx
Connect with us

The Homes of Zee

Knock on Wood

Ever the design-oriented couple, James and Tasha Dixon inject their personal signature in updating a home that evokes traditional Filipino architecture.

image-13

The main foyer of the Dixon Residence (Photography by Mark Philip Dales: Originally published in Zee Lifestyle, February 2016)

It was a particularly hot January afternoon cruising through Bauhinia Drive, but the Zee Lifestyle team was in for a cool surprise upon arriving at the residence of James and Tasha Dixon. Nestled in an alcove just a short drive away from the entrance, the house which was built in 1947 is a treasure for anyone wishing to live a laid-back lifestyle in Cebu’s urban jungle.

The exterior brings a certain flurry of nostalgia mixed with curiosity of the history that has transpired within its walls. It has a seamless combination of contemporary and classic design with parts of the outside wall decked in frosted glass cutting and red brick walls that you can only find in houses with old Filipino architecture. The color of the house, however, is painted with reds, blacks and whites giving it a more up-to-date Tudor look.

Peter Yuill's The Dreadnaught Ships hangs in the Dixons' spacious living room (Photography by Mark Philip Dales: Originally published in Zee Lifestyle, February 2016)

Peter Yuill’s The Dreadnaught Ships hangs in the Dixons’ spacious living room (Photography by Mark Philip Dales: Originally published in Zee Lifestyle, February 2016)

The two large wooden doors were opened and we were welcomed by a household member into the foyer connecting to a home office with two floor-to-ceiling glass walls presenting a wide view of the backyard. The first thing to greet us was a big brown, fluffy teddy bear lounging on a white chair, a sign that this was a child-friendly space.

Prior to moving to Bauhinia, the Dixon residence at North Town Homes, which was featured in this very magazine two years ago, was very modern and minimalist. Yet the couple longed for a house that had a much cozier feel and a more vintage look incorporating distinct Filipino character. This dream was realized in January 2015 when they moved into their current home along with their three children and four dogs.

The sprawling back yard is set up with picnic tables. This is also where the children play with their dogs (Photography by Mark Philip Dales: Originally published in Zee Lifestyle, February 2016)

The sprawling back yard is set up with picnic tables. This is also where the children play with their dogs (Photography by Mark Philip Dales: Originally published in Zee Lifestyle, February 2016)

While waiting for Tasha to arrive from the office, we were led into the living room where we easily found ourselves at home sitting on their huge comfy couch. Fronting the sofa is a flat screen TV on a custom-made console of wood and iron girders from the scrapyard with two plastic T-rexes waiting to pounce on either side. The dining area adjacent to the living room features the wall décor housing a variety of books and family pictures giving it a nice homey touch.

The Dixon’s love for art is clearly evident in the pieces found in their home. On one wall sits one of their favorites, a hand drawn piece entitled by their friend Peter Yuill who also designed the mural at Unos, the café and hub for motorcycle enthusiasts that Tasha and James founded.

The children's play area on the second room is light and airy, and follows the theme of the entire home with touches of red (Photography by Mark Philip Dales: Originally published in Zee Lifestyle, February 2016)

The children’s play area on the second room is light and airy, and follows the theme of the entire home with touches of red (Photography by Mark Philip Dales: Originally published in Zee Lifestyle, February 2016)

“Though it’s hot outside, it’s surprisingly cool in here,” features editor Patty Taboada remarked and I couldn’t help but nod in agreement. The area where we were sitting had wide windows with sleek, black shutters opening to the driveway curving around a rotunda plotted with trees and a manicured lawn. Tasha’s car came into view and we stood up to meet her at the foyer. “Sorry for coming a bit late. But, welcome to my home!”

We went back into the living room where the doors accessing the lanai were drawn. The expansive yard was one of the reasons why Tasha chose this place. “The kids have more room to run around here compared to our house in North Town.” The children weren’t the only ones enjoying the spacious yard. As soon as we stepped out, two of their four friendly dogs were playfully running around us. One feature of the veranda which the couple loves is the woven ceiling that Tasha points out to us.

A Simon Birch painting adds a splash of color to the Dixons' predominantly white master's bedroom (Photography by Mark Philip Dales: Originally published in Zee Lifestyle, February 2016)

A Simon Birch painting adds a splash of color to the Dixons’ predominantly white master’s bedroom (Photography by Mark Philip Dales: Originally published in Zee Lifestyle, February 2016)

Tasha then leads us up the big wooden staircase going to the second floor. The landing mid-flight is the perfect place to view another much-loved art piece which the couple received as a wedding gift. The gargantuan oil painting called Scapa Flow filled up most of the space on the wall. Simon Birch, the artist and friend of the couple, was featured in the New York Times for his work ‘The 14th Factory’ which is the biggest art installation in the history of New York.

On the second floor, we immediately see an assortment of toys and books neatly arranged against a wall with a couch across it, a nook where the kids can read and play. Tasha strolls into the master’s bedroom where another Simon Birch painting is mounted on the wall above the bed. She opens the balcony windows and a cool breeze comes in.

I ask her how the kids felt about moving to this house and she smiles and says, “The kids love it here and they get to meet the other kids in the neighborhood too since they like playing in the rotunda in front of the house. I like giving them treats–we’re known as the candies and cookies house.”

A customized shelf set against the wall in the dining area hold books, trinkets and other knickknacks (Photography by Mark Philip Dales: Originally published in Zee Lifestyle, February 2016)

A customized shelf set against the wall in the dining area hold books, trinkets and other knickknacks (Photography by Mark Philip Dales: Originally published in Zee Lifestyle, February 2016)

We step back out into the hallway leading to the other side where the guest room is located. This room is lined with windows that would be a haven for any of the Dixon’s visitors. The spacious bed sits in the middle of two pink lamps, an accent to the stark white paint in the room.

The last room that we checked on the second floor is the kids’ room. Tasha takes a peek inside and shows us her three lovely children having their afternoon nap in their designated beds. “They’re still asleep and I still have to go back to the office!”

As we headed downstairs, we noticed two more doors near the entrance and asked Tasha about them. “Well, one is the bathroom and the other one we still haven’t quite figured out yet.” The couple hasn’t decided whether it would be a guest room, a music studio or a baking room though they’re leaning towards a music studio since all of James’ music collection is stored there.

With its vintage style windows, stone walls and wooden furnishings, the Dixons have truly enhanced this house with a blend of the couple’s creative touch and plethora of art, making it their home and at the same time preserving its history and Filipino character.

 

by Korina Estrada photography Mark Philip Dales

Originally published in Zee Lifestyle, February 2016. For full access to our current and back issues, subscribe to Magzter.

The Homes of Zee

LOCKDOWN FUN: Whose Crib is This?

Here’s one way residents of Cebu’s exclusive villages created their own fun during zoom parties — guessing each other’s home! Of course, you need a smart mastermind to curate the photos to make sure the homes of each of the amigas are not easy to guess.

So, here’s a short tour of homes that was paraded during this very fun game. Homes are located in Maria Luisa, Northtown Homes, Beverly Hills and a beach house too.  Oh, and one came all the way from Scotland.

We hope your zoom parties are just as fun!

Continue Reading

The Homes of Zee

Seashore Seclusion: A Beachside Abode in San Remigio

A cozy family getaway in San Remigio epitomizes the charm and simplicity of living by the sea.

by Shari Quimbo
photography Ezekiel Sullano

 

Admittedly, there are some challenges that come with living in Cebu; but having pockets of paradise being only a few hours’ away is an upside that’s hard to beat. One such paradise is San Remigio, a town that sits on the northwest side of the island, which means its serene shores are kissed daily by an amazing view of the sunset. Sure, you’ll run into some traffic while driving out of the city, but what awaits you makes the drive up north an easy challenge to live with.

A walkway leads into the house’s main living area, which enjoys an open floor plan for a relaxed and communal atmosphere.

When a chance to visit one family’s beachside getaway landed on our laps, we couldn’t pass it up. After a brief struggle with Mandaue City traffic, we were soon cruising through the towns of the north while the crystalline blue waters of the ocean peeked through every few kilometers.

It wasn’t long after when we found ourselves going up a pebbled driveway where a bamboo gate opened up to a footpath that led to the house. “We wanted to keep it simple,” the owner explains, sharing that he came up with the design while going through photos of houses online. With a thatched roof, rounded columns and a grooved concrete fence, the space is cozy and informal—a place that definitely exuded a laid-back beachside feel.

The living areas integrate into each other, with casual dining set-ups arranged around the open space, while oversized couches surround a solid wood coffee table. There’s a communal vibe that’s slightly deliberate. “We have a lot of friends and family that come in during the weekends, so we created a space that’s ready for that,” says the owner. “We didn’t want anything too formal. Some beach houses make you feel embarrassed to come in with your wet, sandy feet. We want a place where everyone would be comfortable moving around.”

Natural tones are complemented by richly colored fabrics

That said, the concrete floors, made for walking around barefoot, lead to the manicured grass where the infinity pool looks like its about to spill out into the beach below. The blues of the sea and sky complement the more natural tones of the house’s wooden furniture pieces and painted white walls. Pops of color come in with the throw pillows, hammock and matching bright orange lounge chairs that are around the pool.

As if keeping with the house’s casual vibe, the owner’s trio of dogs roams freely around the property, curiously coming up to us for attention. “They just showed up one day,” he laughs when I ask where he’d gotten the dogs, named Beer, Tequila and Scotch—perhaps giving proof of how fun weekends here can be. A bar sits by one of the dining tables and further cements this theory, as does the homemade lamp made from a bottle of Patron.

Off to the side of the house are the bedrooms, which are simple but spacious. “It’s so there’s space on the floor to bring in cushions for when we have a lot of people over.”

The house’s infinity pool seemingly spills out into the ocean, and is one of the best locations on the property to watch the sunset.

The beach house took just two months to construct about two years ago. “Weirdly enough, we built this house while I was still living in Malaysia,” shares the owner. “My sister manages a construction company, and I would just email them instructions and photos of what I wanted. Surprisingly, it was pretty easy.”

The bar is stocked with a wide array of liquors, and is proof of the residence’s festive spirit.

Of course, when typhoon Yolanda hit northern Cebu, the house saw considerable damage. A quick browse through his photo gallery showed the roof completely ripped off the structure. “I came back the weekend after Yolanda. It took me almost a whole day to get here because we had to clear the road as we went,” he recalled.

Repairs to the house took a backseat as the family helped residents around the area before they moved to reconstruct their own house. “It took a month or so to fix the roof and everything else that was broken,” he says.

When lit up with candles in the late afternoon, the walkway takes on a cozily intimate vibe;

Long benches flank the dining table to accommodate plenty of diners.

Now, the house is as inviting as ever. We spent the minutes leading up to sunset drinking beer by the pool. A few fishing boats float off the shore, with many locals walking through the beach. “I like the idea of having no fences and having people passing through,” the owner shares. “I like that it’s open. It makes the house feel more alive.”

Sunsets by the beach are priceless.

That, in a nutshell, describes the beach house. With its cheerful, casual corners, it surely feels lived in—as if remnants of the happy moments people have spent there still hang in the air and even add to its personality. It’s not hard to understand why the owners look forward to the two-hour drive up on the weekends—if we had a space like this, we’d be heading north more often too.

 

(This article had already been published in Zee Lifestyle’s April 2016 Travel Issue, “Beach, Please” on pages 98-101.)

Continue Reading

The Homes of Zee

Idyllic Isolation: The La Mer Veille

French architectural duo Humbert & Poyet create La Mer Veille in the Italian Riviera, a seaside cabin that has its fair share of charm.

by Shari Quimbo
photos courtesy of Alexandra Public Relations

 

With the azure sea on one side, the verdant mountains on the other and picturesque towns in between, the Italian Riviera is certainly a dream destination. More than its natural beauty, the region seems frozen in another time—a simpler one, when the days seemed long and the people keen to enjoy the moments.

It is here that La Mer Veille sits, a beachfront cabin that epitomizes the simple summer escape. Nestled between Bordighera and San Remo, its stunning views of the Mediterranean Sea are complemented by its predominantly white palette, down-to-earth décor and delicate materials.

The house is the creation of French architects Emil Humbert and Christophe Poyet, the personalities behind the firm Humbert & Poyet. Since they decided to collaborate in 2007, the firm has worked on various projects around the world—the Wine Palace at the Monaco Yacht Club, the curated fashion store 55 Croisette in Cannes, and fashion designer Alexis Mabille’s first shop in Paris are just some of the projects the two have worked on together.

“We communicate constantly throughout a project,” Christophe explains. “Our symbiosis forms the foundations of our projects and ensures the space that we’ve imagined works.”

The result is elegant and timeless spaces that meticulously bring together various design elements—the choice of materials and lighting, for example, are carefully thought out to make the most of a space and to ensure the client’s needs and personality is reflected in the final design.

It’s understandable then why La Mer Veille sits at a perfect vantage point where it surroundings can be admired. The seaside cabin is simple and relatively small, but is put together to exude an unassuming luxury that dares not to compete with the views outside.

The living area, shared with the dining room and kitchen, is done in shades of white with earthy tone accents. The Carrara marble counters are complemented with brass fixtures, including a brass sink that was custom-made by Humbert & Poyet. The firm also specially constructed the sofa that sits opposite the wooden table, a find from a market in England. Straw-wrapped lighting, an old-fashioned fireplace and a brass backsplash for the stove just add to the overall rustic appeal.

The bedrooms also have that effortless charm, with various nautical details to remind its occupants they are by the sea—just in case they forget the views beyond the picture windows. The master bedroom features a mattress sitting on an elevated wooden platform, topped with an Ancient African throw purchased from an antique shop.

“We communicate constantly throughout a project,” Christophe explains. “Our symbiosis forms the foundations of our projects and ensures the space that we’ve imagined works.”

La Mer Veille is a space that celebrates its location, and its location is best enjoyed from the terrace. The creamy white palette is carried over to this outdoor space where distressed wooden floorboards and a cushioned seating area invite you to put up your feet and settle in. The mood is set even further with a hammock chair from Etsy hanging easily from the ceiling and some relaxing music from the piano.

Emil Humbert and Christophe Poyet

Beyond its architectural details, it is the finishing touches that give this dreamy cabin its character—bunches of baby’s breath and other flowers tucked into pitchers and vases in various niches around the house, wooden stools with rounded seats, antique-inspired knickknacks like an old fan sitting on a shelf and a swinging love seat. These details make the house come to life in an interesting way; and with a view such as this, what a life it is.

(This article had already been published in Zee Lifestyle’s May 2016 Home Issue, “By the Sea” on pages 72-77.)

Continue Reading

Trending